Liikunta ja urheilu

LIIKUNTA JA URHEILU

Vuoden 2016  YK:n Rauhanpäivän kävely järjestettiin tänä vuonna 24.09. yhdessä paikallisen Parkinson yhdistyksen kanssa.  Jouppilanvuoren esteetön reitti sopii tähän tapahtumaan hyvin, ja lopuksi nautimme mehut/kahvit  Vuori-korsulla. Avajaispuheen piti Kansanedustaja Lasse Hautala. Osallistujia tilaisuus keräsi yli 100, vauvasta vaariin.


YK:n rauhanpäivän kävely keräsi runsaasti osallistujia Joupiskan esteetön reitille 20.9. -15 Vuosittainen tapahtuma on järjestetty jo useita kertoja hyvällä menestyksellä.

kuva 1

—————————————

Kansainvälisen Rauhanpäivän tilaisuus (22.09.2013)

YK:n rauhanpäivän kävely (21.09.14).

 

Katkenneita käsiä ja pyöräilytikanheittoa Onnelassa (06.08.2004)

Pohjanmaan Rauhanturvaajien perinteisessä savusaunaillassa Osmo Onnelan kesäpaikalla Kätkänjoella koettiin tänä vuonna ihmeellisiä: Väki sai muun muassa antaa ensiapua kätensä katkaisseelle varapuheenjohtajalle ja heittää tikkaa pyörällä polkien.

Mitä upein hellesää kruunasi Pohjanmaan Rauhanturvaajien kaikin puolin onnistuneen perinteisen savusaunaillan Osmo Onnelan kesäpaikalla Kätkänjoella 6.8.2004. Väkeä oli saapunut aina Brysseliä myöten Kätkänjoen mutkaan kyhätyn, lempeääkin lempeämpiä löylyjä suovan saunan houkuttelemina.

Ennen kiukaan löylyjä siskot ja veljet saivat kuitenkin hikoilla ensiapuaiheisten ja yleistietokysymysten ratkonnan parissa. Tämän jälkeen allekirjoittanut puheenjohtaja menetti tajuntansa, varapuheenjohtaja Martti Pohjasniemi katkaisi kätensä ja sihteeri Maija Haanpää patisteli saunojia, kutakin vuorollaan näyttämään, miten auttaa ensihädässä keulakuviaan. Puheenjohtaja kääntyi mitä erilaisimpiin kylkiasentoihin ja varapuheenjohtajan käsi sai suorastaan taiteellisiakin kantositeitä tuekseen.

Puheenjohtajat pelastettuaan väki istutettiin polkupyörän päälle. Myös tässä lajissa nähtiin melkoinen repertuaari tyylejä, pyöräilevien veljien ja siskojen kun piti pitkin epätasaista pihatannerta pitkin polkiessa heittää myös tikkaa tauluun. Kovien koettelemusten jälkeen kilpailutulokset kyllä kerrottiin, muttei niitä mitenkään huomioitu palkintoja jaettaessa. Runsas palkintopöytä tyhjeni arpomalla.

Vihdoin päästiin löylyihin ja jokiveden viileään syleilyyn, muttei vieläkään selvitty yllätyksittä. Tuhansissa kiloissa laskettava veljien yhteislihamassa sai lauteet laukeamaan, ja isäntä sai kiitokseksi saunanlämmityksestä ammattiaan vastaavaa puhdetyötä. Vielä grillattua kansallisherkkua kera lisukkeiden vatsaan, pannukahvit kaulankostukkeeksi ja päälle annos isänmaallista keskustelua. Sitten kotimatkat saattoivat alkaa jälleen yhtä upeaa muisteltavaa rikkaampana.

Osmo Onnela ja onnellinen hymy: ”Löylyä piisaa!”

Osmo Onnela ja onnellinen hymy: ”Löylyä piisaa!”

———————————–

Pohjanmaalla ammuttiin ja treenattiin lihaskuntoa (05.05.2004)

Pohjanmaan Rauhanturvaajien kevääseen on kuulunut muun muassa ampumista ja lihaskunnon treenaamista. Falling Plate –ammuntakilpailu Ilmasotakoulun radalla Kauhavalla ja lihaskuntotreeni Bodypump- ryhmäliikuntatunnilla Liikuntakeskus EveryBody´silla Seinäjoella saivat molemmat osanottajiltaan runsaasti kiitosta. Falling Plate –ammuntakilpailu käytiin helteisessä säässä lauantaina toukokuun 5. päivänä. Osanottajia oli 16. Näistä 3 oli vierailevia tähtiä naapuriyhdistyksestä, Vaasan Seudun Sinibareteista.

Kauhavan Ilmasotakoululla juotujen kahvien ja syötyjen munkkipossujen jälkeen väki siirtyi ampumaradalle. Ammuttajana toiminut yliluutnantti Ismo Ojala jakoi rynnäkkökiväärit ja patruunat, aseet puhdistettiin, ja kisa voitiin alkaa kohdistuslaukauksilla. Kolmen kohdistuslaukauskierroksen jälkeen päästiin itse asiaan. Ensin ammuttiin henkilökohtainen kilpailu, 150 metristä makuulta 10 + 10 laukausta. Kisan voitti ilmiömäisillä kasoilla, 188 pisteellä, Jarmo Raitila. Toiseksi sijoittui Jyrki Aronen 181 pisteellä ja kolmanneksi Heikki Pajala 179 pisteellä.

Lopuksi käytiin varsinainen Falling Plate –kilpailu nelihenkisin joukkuein. 50 metrin juoksun jälkeen kukin ampui omaan tauluunsa makuulta 8 laukausta. Aikarajana oli minuutti, minkä ylittämisestä rangaistiin osumia vähentämällä. Koko joukkueen osumien määrä ratkaisi tuloksen. Kisan voitti joukkue, jossa ampuivat Seppo Kukkonen, Jarmo Raitila, Jyrki Rasinpää ja Tapio Riihiluoma.

Aseiden öljyämisen ja luovuttamisen jälkeen siirryttiin viettämään jäseniltaa Mäenpään hiihtokeskukseen. Sauna odotti kuumana, takassa paloi valkea ja pöytä oli katettuna grillimakkaroilla, salaateilla, leivillä ja juomilla. Puhtaina ja vatsat täytettyinä olikin sitten hyvä päättää päivä palkintojen jakoon ja leppoisaan rupatteluhetkeen.

Liikuntakeskus EveryBody´silla pohjalaisilla oli mahdollisuus vierailla huhtikuun 17. päivänä. Paikalle saapuneelle väelle järjestettiin niin kutsuttu BodyPump-ryhmäliikuntatunti. Tunti on kiistatta maailman suosituin lajissaan. Se on koko kehon lihaksiston läpi käyvä lihaskuntotreeni, joka tehdään levytangoilla ja painoilla ryhmässä, lajiin lisensioidun ohjaajan ohjaamana ja vetävän musiikin tahdittamana. Tunti sopii kaikille ikään, sukupuoleen tai kuntotasoon katsomatta, sillä tunnin rasittavuustasoa voidaan säädellä kunkin jaksamisen mukaan.

Kalle Rantalaisen ohjaamalle tunnille ottikin osaa pieni, mutta monisärmäinen joukko sinibaretteja. Mukana oli nuorta ja vanhaa, miestä ja naista, huippu- ja rapakuntoista. Hiki virtasi, mutta vaikka ponnistelemaan jouduttiinkin, ei hymy hyytynyt keneltäkään. Tunnin jälkeen kommentit kuuluivat ”hauskaa”, ”tehokasta ja monipuolista”, ”yllättävän hyvä treeni” ja ”tätä on kokeiltava uudelleen”.

Yliluutnantti Ismo Ojala toimi pohjalaisten ammuttajana ja niitti kiitosta erinomaisesti järjestetystä kisasta.

Yliluutnantti Ismo Ojala toimi pohjalaisten ammuttajana ja niitti kiitosta erinomaisesti järjestetystä kisasta.